Slechts 26 van de 10.000 woningen worden foutloos opgeleverd

Cobouw (12-09-08)

Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat slechts 26 van de 10.000 woningen foutloos worden opgeleverd. Elke woning heeft gemiddeld 22 gebreken. De daling van het aantal fouten per woning heeft niet doorgezet. Volgens Nico Stolwijk, manager collectief ledenbelang bij VEH, hangt dat samen met de aantrekkende bouwproductie. Bouwers hebben haast en werken onder hoge druk, en vanwege communicatieproblemen verloopt het werken met buitenlandse arbeiders niet vlekkeloos.

VEH is pas tevreden als het gemiddelde aantal fouten per woning zakt tot onder de tien. De vereniging heeft in 2003 met Bouwend Nederland de Stichting Klantgericht Bouwen opgericht teneinde de klantgerichtheid, opleveringskwaliteit en de kwaliteit van de gehele bouwbranche te verhogen. Bouwers die het keurmerk van de stichting hebben verworven, hebben gemiddeld 15 opleveringsgebreken.

De woningen die door Heilijgers zijn gebouwd, vertonen gemiddeld het laagste aantal gebreken: 6,7. Reinbouw volgt met 9,4, nummer drie is Dura Vermeer (9,5), nummer vier BAM Vastgoed (10,2) en nummer vijf Heijmans (13,8). De meeste gebreken werden gevonden bij door Van Hoogevest gebouwde huizen (gemiddeld 32,9). De gebreken hebben vooral betrekking op schilderwerk, kozijnen/deuren/ramen en beglazing/gevelbekleding.